23948sdkhjf

Transportföretagen får statsbidrag till kompetensvalidering

Drygt en halv miljon kronor. Det får Transportföretagen i statsbidrag för att ta fram en valideringsmodell inom karosseri och bilskada.

Transportföretagen arbetar aktivt med att stärka, förbättra och utveckla validering inom motorbranschens yrken. Valideringen är viktig för företagen eftersom den möjliggör att snabbare kunna anställa rätt kompetens.

Nu får man ta emot ett statsbidrag om 530 000 kronor för att utveckla en valideringsmodell inom karosseri och bilskada, någonting som syftar till att underlätta rekryteringen av kompetens till motorbranschen.

– Till exempel kan fler nyanlända anställas genom validering. Validering innebär även att kunna kartlägga kompetens hos personal som vill yrkesväxla, säger Maria Sjölin Karlsson, branschutvecklare på Transportföretagen, i ett uttalande.

Motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov och så sent som i mitten av januari släppte Transportföretagen sin rapport Tempen på motorbranschen, där det framgår att 5 300 personer kommer att behöva rekryteras till motorbranschen inom de närmaste tre åren.

Enligt Transportföretagen är validering ett viktigt komplement till branschens utbildningar för att bedöma kunskapsnivån på dem som redan har utbildning och kompetens kopplat till yrkesroller inom motorbranschen.

– Rekryteringsbehovet inom motorbranschen är akut och en av de viktigaste uppgifterna är därför att få in fler till branschen, antingen via det offentliga utbildningssystemet men även via validering, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning hos Transportföretagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156