23948sdkhjf

Brottsnätverken är tillbaka

Under andra halvåret ökade stölderna av bildelar kraftigt. Bakom ökningen står internationella brottsnätverk, menar Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Under fjolåret rapporterades 2 111 stölder av strålkastare, navigationssystem och krockkuddar till Larmtjänst, men minskning med åtta procent jämfört med 2018. Men hela minskningen ägde rum under första halvåret och under tredje och fjärde kvartalet ökade i stället stölderna kraftigt.

Totalt inträffade 1 342 stölder under perioden, en ökning med 49 procent jämfört med samma period 2018.

– En anledning till ökningen är att vi har flera internationella brottsnätverk som är tillbaka i Sverige igen, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst i ett uttalande.

Den samlade skadekostnaden uppgick under 2019 till 165 miljoner kronor, en ökning med 1,5 procent jämfört med året innan. Främst är det storstadslänen som drabbas och i Skåne län, Västra Götalands län och i Östergötlands län ökade stölderna. I Stockholms län minskade däremot stölderna med 37 procent.

– Polisen i Stockholm har jobbat aktivt och mycket uthålligt mot denna typ av brottslighet, vilket gett resultat i minskat antal stölder i regionen. Detta kan vara en bidragande effekt till att stölderna istället har ökat i andra delar av Sverige, säger Torbjörn Serrander.

BMW är det fabrikat som fortfarande är mest drabbat och stod för 68 procent av stölderna av bildelar under 2019. Andra utsatta fabrikat är Volvo, Mercedes och Volkswagen. Statistiken visar att det finns skillnader när det gäller vilken komponent som stjäls från respektive fabrikat. Man stjäl främst rattar med krockkuddar från BMW och Mercedes, strålkastare från Volvo och navigationssystem från Volkswagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14