23948sdkhjf

Stabilt fjärde kvartal för Mekonomen

Mekonomen avslutar 2019 som ett år av transformation med en modest nettoförsäljningstillväxt under det fjärde kvartalet. Det är ett resultat av en svag marknad som påverkats av den ovanligt milda vintern.

Nettoomsättningen för Mekonomen ökade med 3,2 procent till 2 954 MSEK under fjärde kvartalet i fjol, jämfört med samma period 2018. Den milda inledningen på vintern och den långa julledigheten är de främsta förklaringarna till den svaga efterfrågan på bildelar och verkstadstjänster, menar koncernen.

Vi uppskattar att dessa effekter sammantaget påverkar tillväxten negativt med cirka 2 procent i Sverige och Norge under kvartalet, säger Pehr Oscarson, vd och koncernchef för Mekonomen Group, i ett pressmeddelande.

Den organiska tillväxten uppgick till 1 procent för det fjärde kvartalet och 2 procent för helåret. Rörelseresultatet för perioden uppgick till 104 MSEK och rörelsemarginalen ökade till 3,5 procent.

Koncernen anser sig ha integrerat de förvärvade verksamheterna Inter-Team och FTZ framgångsrikt, samt genomfört ett fokuserat arbete för att sänka skuldsättningsgraden under året.

Vi inleder 2020 med en solid verksamhet, såväl operativt som finansiellt, och en stark position på våra marknader. Baserat på våra framsteg föreslår styrelsen att återinföra utdelning om 0,50 SEK per aktie till bolagsstämman, med fortsatt fokus på att sänka skuldsättningsgraden framgent, säger Pehr Oscarson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.083