23948sdkhjf

Fler indragna körkort

I fjol återkallades nästan 37 000 körkort i Sverige, vilket är en ökning med 6 procent jämfört med året innan. Den största procentuella ökningen sker i kategorin rattfylleri eller drograttfylleri. M Sverige vill därför se alkolås i alla nya bilar.

Under 2019 fattade Transportstyrelsen beslut om att återkalla 36 692 körkort, en ökning med 6 procent jämfört med 2018 då 34 617 körkort återkallades. Det skriver myndigheten på sin hemsida. Den största procentuella ökningen skedde i återkallelsegrund 1, det vill säga rattfylleri eller drograttfylleri. Där var ökningen 13,1 procent och antalet indragna körkort med rattfylla som grund var 6 499.

M Sverige skriver därför i ett pressmeddelande att de vill att alla nya bilar ska ha alkolås.

– Transportstyrelsens rapport kommer inte som en nyhet, vi har alla sett att alkohol- och narkotikarelaterade trafikolyckor har ökat genom åren. Vi menar att det är allvarligt att det har gått så här långt utan att någonting egentligen har hänt. Samtidigt kommer förslag om att höja straffskalorna för upprepade trafikbrott trots att forskningen har visat att hårdare straff generellt sett inte hjälper. Vi står bakom förslaget men anser att det enbart är en kortsiktig lösning, den långsiktiga lösningen är alkolås i bilarna, säger Juan Colarte, jurist och trafiksäkerhetsansvarig på Riksförbundet M Sverige.

Rattfylleri och drograttfylleri har procentuellt ökat mest, men den vanligaste orsaken till indraget körkort är ”en väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning”. Av den anledningen fick totalt 19 903 personer sina körkort återkallade i fjol.

Det ser även olika ut i olika delar av landet. Uppsala sticker ut som det län där återkallelserna ökat mest, med hela 15,6 procent. I vissa län minskar däremot antalet återkallelser. Störst minskning sker i Dalarnas län, med 4,9 procent.

– Det finns en tydlig koppling mot polisens arbete som kan skilja sig åt i olika delar av landet och därmed ge en viss förklaring till skillnaderna, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094