23948sdkhjf

Haldex anmäler sin största ägare till EU

Bromskomponenttillverkaren Haldex anmäler sin största aktieägare, tyska Knorr-Bremse, till EU:s generaldirektoriat för konkurrens.

Haldex anser att Knorr-Bremse utnyttjar sin ställning som största aktieägare för att begränsa Haldex att introducera nya och innovativa lösningar inom bromssystembranschen.

Läs också: Nu införs tuffare regler för EU:s biltillverkare

- Det kan verka märkligt att ett bolag har åsikter om vem deras största aktieägare är, säger styrelseordförande Jörgen Durban. Men vi kan konstatera att vår nuvarande ägarstruktur försvårar för oss att driva och introducera innovativa lösningar inom bromssystembranschen. Även potentiella investerare är skeptiska till att engagera sig i Haldex på grund av vår största ägare. Vi tror därmed att situationen snedvrider konkurrensen i branschen”, säger styrelseordförande Jörgen Durban.

Haldex har haft en knökig ägarsituation sedan budstriden 2016, då tyska ZF Group och Knorr-Bremse, båda stora inom lastbilskomponentbranschen, blev Haldex två största aktieägare. När ZF Group våren 2019 flaggat för att man tänkte köpa Wabco, en av Haldex konkurrenter, gjorde Haldex en anmälan som fick EU-kommissionen att vakna. Under tiden den officiella EU-utredningen grunnade på om ZF Group av konkurrensskäl först måste göra sig av med innehavet i Haldex innan de kunde köpa Wabco sålde bolaget sin andel på drygt 20 procent av aktierna.

Haldex tar nu ny fart och anmäler Knorr-Bremse till EU-kommissionen för att få avgjort om dess största aktieägares intressen är förenliga med europeisk konkurrenslagstiftning. Utöver att vara bolagets största ägare är Knorr-Bremse nämligen också Haldex största konkurrent, med en dominerande ställning på marknaden.

Om EU-kommissionen kommer till samma slutsats som finansmarknaden, nämligen att Knorr-Bremses ägande främst är ett sätt att påverka Haldex utvecklingsmöjligheter negativt, bör kommissionen med stöd av den Europeiska konkurrenslagstiftningen vidta åtgärder”, säger Jörgen Durban.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078