23948sdkhjf

Ökat bilfiffel rapporteras till myndigheterna

Bilmarknadsplatsen Wayke har märkt en explosionsartad ökning av bedrägeriförsöken på sajten. Därför har man mer än fördubblat rapporteringen till berörda myndigheter.

Under januari månad mer än fördubblades antalet misstänkta bedrägeriförsök på bilmarknadsplatsen Wayke, jämfört med samma period 2019. Totalt stoppades 126 bilar jämfört med 57 förra året, vilket motsvarar en ökning med 121 procent. Det uppger företaget i ett pressmeddelande.

Totalt under fjolåret stoppade Wayke 1 606 fordon, en ökning med 147 procent jämfört med 2018. Anledningen till att en annons stoppas kan vara allt från misstänkt mätarfiffel till stulna bilar, bilar som saknar fungerande krockkuddar, med mera.

Från och med den 1 mars rapporterar Wayke misstänkt bilfiffel till Konsumentverket och Transportstyrelsen, i syfte att få bort det ökande antalet manipulerade bilar från den svenska marknaden. Alla bilar som läggs upp på Wayke kontrolleras mot svenska och internationella register för att ringa in det man kallar för fuskbilar.

– Att gallra ut de här fordonen och säljarna är en bra start, hela branschen behöver ta ett gemensamt ansvar för att få bort lurendrejeriet och farliga fordon från andrahandsmarknaden. Vi ser en oroväckande utveckling just nu, säger Martin Fransson, vd på Wayke.

För närvarande råder högtryck på den svenska marknaden för begagnade bilar. Det nya fordonsskattesystemet bonus malus har i omgångar gjort nya bilar allt dyrare att äga och därför har begagnade bilar blivit ett allt mer attraktivt alternativ för fler. Samtidigt har den svaga kronkursen medfört ett ökat intresse från utlandet för svenska begagnade bilar.

Wayke ser att det är i samband med det ökade trycket på begagnatmarknaden som antalet misstänkta bedrägeriförsök också ökar.

På konkurrenrande Blocket ser man dock inte motsvarande ökning av bedrägeriförsöken. Det menar handelsplatsens pressansvarige Tero Marjamäki:

– Angående fiffel har vi inte sätt någon indikation på ökning. Vi delar dock inte med oss av våra interna data. Vi jobbar både proaktivt och gör löpande kontroller av annonser och användare och även givetvis om någon skulle anmäla en annons. För just bilar erbjuder vi också Carfax-rapport med bilens historik och det ingår gratis, där mätarställning med mera går att ta del av, säger Tero Marjamäki.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079