23948sdkhjf

Tema Broms/Växellådor: Så funkar en elbilslåda

Ett av systemen som försvinner med elbilarna är den flerväxlade växellådan. Så här ser transmissionen i Volkswagen ID 3 ut.

När Volkswagen ID 3 börjar säljas i sommar kommer den att ha en tvärställd elmotor mellan bakhjulen som driver genom en 1-växlad växellåda. Det handlar om en extremt kompakt transmissionsenhet, och den behöver bara en enda växel eftersom elmotorn levererar sitt maximala vridmoment ända från stillastående.

Så fungerar inte en förbränningsmotor. Eftersom den levererar sitt maximala vridmoment inom ett relativt smalt varvtalsområde behövs en växellåda med olika utväxlingar, för att motorn ska kunna arbeta inom sitt verksamma varvtalsområde i olika hastigheter. Det är en begränsning som inte drabbar elbilar. Med ett elektriskt drivsystem är det maximala vridmomentet tillgängligt omedelbart och förblir konstant över ett brett varvtalsområde.

Därför krävs inte mer än en enda konstant utväxling som räcker ända från noll och upp i toppfart och vid maxhastigheten 160 kilometer per timme roterar motorn i Volkswagen ID 3 med 16 000 varv per minut. Ska man backa vänder man helt enkelt rotationsriktning på motorn. Därför behövs inte heller någon backväxel och inte eller någon kopplingsmekanism.

Det totala utväxlingsförhållandet är 10:1, alltså att motorn roterar tio varv för varje hjulvarv. Det åstadkommer man i ID 3-lådan genom att använda en tvåstegsdesign med två kuggväxlar i stället för en, som ett sätt att spara utrymme.

Eftersom elmotorn är tyst ställs också krav att transmissionen inte får ge upphov till oljud, även minsta oljud hörs annars. Komponenterna till växellådan måste därför tillverkas med stor precision och varje växellåda kontrolleras också i produktionslinan så att de relevanta ljudnivåerna håller sig innanför specifikationerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094