23948sdkhjf

Ford vill låta som en viskning

Hur tyst är en modern bil? Inte tyst nog, tycker Ford. Nu presenterar biltillverkaren flera ljudförbättringar som går undernamnet ”Whisper Strategi”.

Behöver du höja rösten för att prata med dina passagerare, eller skruva upp volymen för att kunna uppfatta vad de säger på radion? Då har du nog en bullerkänslig bil.

Läs också: Ford Bronco gör comeback

När Ford tog fram nya Kuga undersöktes flera brusgenererade komponenter, exempelvis fjädring och dörrtätningar. Vindbrus är som bekant väldigt störande. Ford fann möjligheter till en rad olika små ljudförbättringar, som tillsammans gör stor skillnad. Ett exempel är perforeringar i lädersätena för att minska plana ytor inuti bilen Då absorberas ljud och buller istället för att reflekteras vidare. Under karossen monteras aerodynamiskt stämda ”ljudsköldar” som hindrar väg- och vindbrus från utsidan.

Däckens utformning betyder mycket för att fortplanta vägljud in i kupén. Det märks om inte annat med dubbdäck. Ford har lagt mer än tre år på att testa 45 olika däck på olika ytor och vid olika väderförhållanden för att minska buller och brus, men samtidigt uppnå hög komfort och bra väggrepp.

Vår ”Whisper Strategy” är utformad för att göra resor så tysta som möjligt – allt från att absorbera ljud genom perforerade säten till tester som innebär att lyssna noggrant till de olika ljudmönster som uppkommer beroende på däcktyp, säger Glen Goold, programingenjörschef för Ford Kuga.

Kuga som laddhybrid kombinerar en förbränningsmotor, en elektrisk motor och generator med 14,4 kWh litiumjonbatteri för helt elektrisk körning. Genom att använda körläget EV-Now, stängs bensinmotorn av och fordonet kör med enbart batteri och den elektriska motorn, vilket ger en inre ljudnivå på bara 52 decibel. Det motsvarar ljudet av milt regn.

Kuga laddhybrid i version Vignale har också en teknik för aktiv brusreducering. Systemet arbetar med strategiskt placerade mikrofoner som detekterar oönskade lågfrekventa ljud och tar bort dem med en motsatt ljudvåg genom högtalarna i ljudsystemet, från B&O.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078