23948sdkhjf

Respiratorer istället för bilar

I takt med coronavirusets härjningar har bilfabrikanterna bommat igen sina fabriker. Viruset har dessutom skapat ett akut behov av fler respiratorer, som nu bilföretagen kanske kan tillverka.

Någon, kanske Boris Johnson, kläckte idén att de alltmer nedsläckta bilfabrikerna borde bygga respiratorer istället. Det finns helt enkelt ett större behov av andningshjälp för svårt sjuka än för nya bilar. Nu tycks flera bilmärken överväga att ta upp handsken som kastats, skriver bland andra Automotive News, Jalopnik och Detroit News.

I Storbritannien har ett konstruktionskonsortium som bland andra innehåller biltillverkare tagit fram en prototyp till en akutrespirator som förväntas bli godkänd för sjukhusbruk i slutet av mars.

Tre team har även bildats i landet för att påbörja snabb produktion av respiratorer. Teamen leds av McLaren, Nissan och flyg- och innovationsföretaget Meggit. McLaren tittar på hur de kan konstruera en enkel form av respirator och Nissan jobbar på att stötta redan existerande respiratorföretag.

I Italien, som är det hårdast drabbade landet i Europa är bristen på respiratorer ett stort problem Fiat och Ferrari ska vara i samtal med Siare Engineering som är landets största tillverkare av respiratorer.

Fiat Chrysler Automobiles ägarbolag Exor och familjen Agnelli har redan skänkt drygt 10 miljoner euro till Italiens departement för civilskydd. Dessutom har de köpt in 150 respiratorer plus annan medicinsk utrustning från andra marknader som ska sättas in i kampen mot viruset.

I USA har Teslas ägare och grundare Elon Musk skrivit i en Tweet att företaget kommer att tillverka respiratorer om det är brist på dem. ”Respiratorer är inte svårt att tillverka men man kan inte göra det ögonblickligen, skriver han också.

Ford och GM ser också över möjligheterna att kunna producera respiratorer vid nedstängda fabriker.

I Sverige tillverkar Getinge respiratorer. Det fanns totalt 574 intensivvårdsplatser med respiratorer 2018, enligt Socialstyrelsen.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125