23948sdkhjf

Coronaviruset kostar fordonsinsdustrin 650 miljoner om dagen

Oron över att coronapandemin ska dra med sig en finanskris av historiska mått sprider sig lika snabbt som viruset självt. Om produktionen inte är igång om en månad kommer Sverige att ha förlorat över 18 miljarder i fordonsindustrin enligt Teknikföretagen.

– Bara i fordonsindustrin går Sverige nu miste om förädlingsvärden motsvarande 650 miljoner kronor varje dag, säger Mats Kinnwall, chefekonom Teknikföretagen i ett pressmeddelande.

Om ingen ändring ses snart riskerar även andra industrigrenar att gå samma väg. Däribland maskinindustrin kan komma att drabbas på liknande sätt som fordonsindustrin. 

Coronakrisen är samtidigt en svår avvägning mellan hälsa och ekonomi. Utan att ta ställning för eller emot nuvarande hantering anser Mats Kinnwall att politiker måste adressera konflikten mellan smittspridning och framtida ekonomiska konsekvenser.

– Vi kan inte stänga ned samhället utan att vara medvetna om de ekonomiska konsekvenserna. Det handlar inte om pengar, det handlar om massarbetslöshet, om stora svenska bolags möjlighet att överleva, om tiotusentals småföretagares livsverk som raseras på bara ett par månader – allt med mycket negativa effekter för hela den svenska befolkningen och folkhälsan på lång sikt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079