23948sdkhjf

FKG: Mer än 100 underleverantörer planerar permittera

I en enkät som Fordonskomponentgruppen, FKG, genomfört har över 100 företag, eller 80 procent av de svarande, permitterat, eller planerar att permittera, anställda. Det rapporterar Morgonekot i P1 på fredagen.

När de stora fordonstillverkarna Scania, Volvo Cars och AB Volvo, stoppar produktionen på grund av coronakrisen så drabbas landets många underleverantörer hårt. Branschorganisationen FKG räknar in 1 000 underleverantörer.

Läs också: Programmeringsutbildning för korttidspermitterade

 Det är cirka 83 procent som planerar, eller redan har startat processen, att permittera sina anställda, säger FKG:s vd Fredrik Sidahl till Ekot.

 Men eftersom långt ifrån alla underleverantörer har svarat på enkäten kan det handla om hundratals företag som planerar att permittera personal, säger han.

Det finns också en liten andel leverantörer som har andra planer.

Fordonsindustrin är viktig för svensk ekonomi. En fordonsindustri som står still kostar över en halv miljard kronor – varje dag, enligt Teknikföretagen.

 Cirka en halv miljard kronor per dag blir produktionsbortfallet om hela fordonsindustrin står stilla. Vi ser också att det blir stora effekter på sysselsättningen om detta fortsätter. Det är en väldigt kraftig påverka på svensk ekonomi, totalt sett, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, till Ekot.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141