23948sdkhjf

Fler distansutbildningar under coronakrisen

Motorbranschen har under de senaste åren arbetat för en större etablering på digitala plattformar. Sedan coronaviruset slirade in i våra liv har denna utveckling ökat takten och flera aktörer har nu tagit fram särskilda webbutbildningar.

Hos Cab märks en nedgång i efterfrågan bland de utbildningar som kräver fysiska träffar och i fredags beslutade företagets styrelse att alla lärarledda utbildningar ställs in under april och maj.

Det betyder att vi nu endast genomför våra internetbaserade utbildningar, det vill säga webinar, och distansutbildningar som innebär självstudier, säger Anders Lundholm, ansvarig för utbildningar i Cabas och Cab Plan.

För att möta utbildningsbehovet kommer Cab att lansera en ny distansutbildning i månadsskiftet april-maj för de som arbetar med maskinskador, glasskador eller husbilar och husvagnar. Utöver detta utökas antalet starter av webinar, samt att Cab sedan coronakrisen startade har tagit fram en särskild slags snabbstartsutbildning för att hjälpa verkstäderna att få igång nyrekryterad personal. Som komplement till den senaste finns därefter möjligheten att gå en påbyggnadsutbildning längre fram för de praktiska bitarna.

Lundholm berättar att Cab även har möjlighet att anpassa undervisningsformen för de företag som känner att det är akut med praktiska utbildningar.

Tyvärr är det svårt att lära ut det praktiska online. har vi till exempel möjlighet att någon från Cab kommer ut till en verkstad för att utbilda i en liten grupp.

Fler exempel på anpassningsmetoder till coronaviruset behov av smittskyddsåtgärder kan ses hos gymnasieprogrammet Promeister fordon som finns i Stockholm och Malmö. Där har riktlinjerna för undervisningen ändrats för att skydda elever, lärare och handledare. Nu kör Promeister videomöten som undervisningsform och tack vare dessa videomöten slipper eleverna att få ett avbrott i sin verkstadspraktik.

Vi har redan kört vår första praktik över video och närvaron var hög, totalt 77 elever från Stockholm och Malmö, säger Andreas Forslund, operativ chef Promeister solutions, i ett pressmeddelande

Även Kia erbjuder webbaserade kurser. Deras utbildningar är i elteknik för yrkeslärare och efterfrågan verkar vara stor.

Inom 48 timmar hade över 220 yrkeslärare anmält sig, berättar Tomas Tärnfors, branschutvecklare på Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Genom webbkurserna ser Tärnfors en möjlighet att utnyttja den uppkomna kapaciteten under coronakrisen. Fördelen med webbaserade kurser är att de går att genomföra direkt, alla med internetuppkoppling kan delta och ställa frågor direkt i en chatline.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125