23948sdkhjf

Åtgärder som ska rädda småföretag från konkurs

Lånegaranti för företag som kämpar i coronakrisen är en av flera åtgärder som Regeringen föreslagit. Transportföretagen vill se mer och arbetar ihärdigt för att rädda så många företag som möjligt från konkurs.

För flertalet småföretagare gungar det just nu under fötterna och det arbetas frenetiskt på flera olika håll för att hålla så många företag som möjligt vid liv. Hos Transportföretagen pågår ett intensivt arbete för att få fram åtgärder som kan hjälpa medlemmarna. 

Läs också: Coronaenkät kartlägger pandemins branschpåverkan

Det är framförallt två olika åtgärder som vi ser ett behov av. Det ena är att få loss personalkostnader och den andra handlar om att få bort kostnaderna för olika typer av avgifter och skatter, samt att ge direkta stöd, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen. 

Hittills har Regeringen bland annat infört korttidspermittering som ett stöd till företagare som har problem att klara av personalkostnaderna. I dagsläget innebär det att arbetstagaren som mest går ner till 60 procent av sin arbetstid och förlorar då 7,5 procent av sin lön. För arbetsgivaren minskar lönekostnaden med 53 procent och resten täcks upp av staten. 

Korttidspermitteringen är tacksam. Nu vill vi få fram ytterligare en nivå som fanns i Sverige under 90- talets kris. Då gick personalen ner helt i tid och staten tog hela personalkostnaden, säger Dahlsten.

Under veckan kom ett förslag från Regeringen om lånegaranti för små- och medelstora företag som söker lån för att finansiera sin verksamhet. För att få ansöka om garantilånet ska företaget ha ekonomiska svårigheter kopplade till coronaviruset och lånet ska finansiera normala löneuttag hos företaget. Nedsättningen föreslås gälla för upp till 30 anställda och på den del av lönen för den anställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad.

Läs också: Alkoholbrist leder till dyrare E85

En annan åtgärd är en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften under perioden 1 mars till 30 juni 2020 så att endast ålderspensionsavgiften betalas. Utöver detta föreslås ett hyresstöd för riktigt utsatta företag. Stödet ska kunna sökas i efterhand och gäller i så fall för perioden 1 april till 30 juni.

Överlag är Dahlsten nöjd med de åtgärder som kommit hittills.

Vill vill självklart se mer och vi räknar med mer riktade åtgärder för Transportföretagen längre fram. Så här till en början kommer paket som sträcker sig över hela näringslivet. 

Dahlsten ser allvarligt på dagens situation och förutspår ett helt förändrat näringsliv när den här krisen är över. Han poängterar vikten av att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.

I dagsläget handlar det om att rädda liv och stoppa spridningen primärt. Samtidigt vet vi att smittan kommer att vara över en dag och då är det viktigt att vi gör det vi kan för att undvika att vissa företag går under i onödan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109