23948sdkhjf

Nedåt för nyregistreringarna i mars

Som väntat minskade antalet nyregistrerade bilar i mars. Men de laddbara bilarna fortsätter att öka.

Jämfört med samma månad i fjol minskade nyregistreringarna av personbilar med 8,6 procent i mars. För lätta lastbilar var nedgången större, 39 procent, enligt siffror från Bil Sweden.

Läs också: Europas bilförsäljning stiger äntligen

Det var väntat med en nedgång även i mars, beroende på rekylen efter de mycket höga registreringarna i december inför fordonsskattehöjningen vid årsskiftet.

– Det var väntat med en nedgång även i mars, beroende på rekylen efter de mycket höga registreringarna i december inför fordonsskattehöjningen vid årsskiftet, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Nedgången kan inte kopplas till coronavirusets utbrott. De bilar som registrerades i mars är till stor del resultatet av order som tecknats flera månader tidigare. Bil Sweden förväntar sig dock att coronakrisen kommer att påverka registreringstalen under de närmaste månaderna.

– I våra bilhallar och serviceställen är det dock glesare än på länge, som en följd av coronautbrottet. Det är väsentligt att det går att hålla anläggningarna öppna, vilket håller igång konsumtionen och möjliggör reparationer och service av fordon vilket är kritiskt för samhället, säger Mattias Bergman.

Läs också: Ledare #32: Nu kommer kineserna

Att totalmarkanden för året kommer att påverkas är klart, men hur stort fallet blir beror enligt Bil Sweden till stor del på vilka riktade insatser regeringen sätter in för att få igång ekonomin, efter att smittspridningen är över.

Trenden att de laddbara bilarnas andel ökar fortsätter. I mars var andelen 28,2 procent jämfört med 14,6 procent i mars förra året.

– Andelen är i linje med vår prognos för i år på 30 procent. Vi bedömer att trenden med ökad andel laddbara fordon inte kommer förändras på sikt av den pågående coronapandemin. Fordonsindustrin ställer om sina produkter och efterfrågan ökar, säger Mattias Bergman.

Det har också satt avtryck i de genomsnittliga koldioxidutsläppen. Enligt Bil Swedens egna beräkningar har de genomsnittliga koldioxidutsläppen från nyregistrerade personbilar, enligt mätmetoden NEDC, minskat med 16 procent från 188 g/km under första kvartalet förra året till 99,5 g/km under samma period det här året.

Läs också: Hedin Bil expanderar i Alingsås

– Den viktigaste förklaringen till de minskade utsläppen är den kraftigt ökade andelen laddbara bilar, säger Mattias Bergman.

Eldrivna lätta lastbilar ökade också sin andel av det totala antalet nyregistrerade lätta lastbilar i mars till 4,1 procent, jämfört med 3,3 procent mars månad förra året. Att totalmarknaden för lätta lastbilar minskade med 39 procent i mars förklaras främst av de mycket höga registreringstalen i december inför fordonsskattehöjningen 1 januari.

Registreringarna av tunga lastbilar över 16 ton minskade med 22,1 procent i mars och har hittills i år minskat med 11,1 procent. Nyregistreringarna av bussar minskade också, med 38 procent i mars, och har hittills i år minskat med 38,3 procent.

– Bussmarknaden påverkas till stor del av kommunernas upphandling vilket ger en ryckig marknad, säger Mattias Bergman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094