23948sdkhjf

Dataintrånget ställde till det för Mekonomen

Dataintrång kan ställa till det rejält för vilket företag som helst. För Meca/Mekonomens del gav det en massa merjobb och nu en försenad rapport för första kvartalet 2020.

Som Motormagasinet rapporterat tidigare drabbades Mekonomen Groups affärsområde Meca/Mekonomen av dataintrång den 28 mars. Intrånget ställde till ett litet h**vete på i stort sett alla plan för affärsområdet i Sverige och Norge – bland annat låg bolagets hemsida nere, liksom kamerala system. En klen tröst var att övriga affärsområden var skonade.

– Det påverkade hela vår IT-miljö, säger Gabriella Granholm, kommunikationschef Mekonomen Group. I stort sett allt stängdes ner.

Med i stort sett all verksamhet beroende på att alla datasystem från kundbeställningar till kamerala funktioner fungerar blev det stopp i röret, men inte helt.

– Vi fick arbeta med manuella insatser. Papper, penna och telefon, säger Gabriella Granholm. Det gjordes ett jättejobb på alla nivåer, verkstäder och butiker.

Samtidigt slet företagets IT-personer och -konsulter med att försöka hindra intrånget och att återstarta alla system. Inte minst av försiktighetsskäl.

– Bland annat aktiverade vi vår cyberförsäkring när det här upptäcktes, per omgående. Vilket innebar att vi fick in expertteam som kunde ta itu med det och som sedan dess har arbetat med det.

En slags helhetslösning alltså?

– Precis.

Var tror ni angreppet kom ifrån?

– Det är inget vi vill gå in på i detalj eller kommunicerar. Men vi samarbetar med polisen och datainspektionen.

Vad har ni gjort för att detta inte ska hända igen?

– Som vi kommunicerat så är majoriteten av våra affärskritiska system up-and-running. Men självklart arbetar vi med åtgärder för att det inte ska kunna upprepas.

I ett pressmeddelande skriver Mekonomen Group bland annat:

Bolaget bedömer att det finns tillräckliga backup-lösningar av systemen och har initierat sin disaster recovery plan. Bolaget bedömer vidare att deras cyberförsäkring kommer att begränsa finansiell skada på grund av förlorade intäkter och uppkomna extrakostnader.

Mekonomen Group är ett börsnoterat bolag och är skyldiga att rapportera händelser som kan inverka på börskursen. Man skriver vidare:

Som en konsekvens av covid-19 pandemin och påverkan från IT-intrånget, är det mycket svårt att förutse bolagets resultat, men vi bedömer att detta kommer ha en väsentligt negativ påverkan på bolaget under resten av året. Trots att Mekonomen Group i nuläget bedömer att bolaget har tillräcklig likviditet, har bolaget utvärderat sin likviditet och påverkan på bankkovenanter på grund av den snabba omvärldsförändringen.”

Mekonomen publicerar rapporten för det första kvartalet 2020 den 29 maj istället för som tidigare aviserat den 7 maj 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094