23948sdkhjf

MC-förare drog upp olycksstatistiken i april

Trots trafikminskningen i coronatider ökade antalet omkomna i april jämfört med i fjol.

Under april omkom 17 personer och 953 skadades, varav 108 svårt, i vägtrafiken. Det visar preliminära siffror som inkommit till Transportstyrelsen. Jämfört med samma månad förra året omkom en person mer i år. Detta trots trafikminskningen som skett i spåren av coronapandemin och enligt Transportstyrelsen beror ökningen på att fint väder lockade fram motorcyklisterna.

– April månad började med fint väder vilket gjorde att motorcykelsäsongen drog igång tidigare. Detta ser vi i vår statistik där tyvärr sex motorcyklister omkom och så många omkomna har vi inte haft sedan 2009, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Av samtliga omkomna hade sex personer färdats i personbil, sex på motorcykel, två på cykel och tre med övriga fordon. Fyra bilister och tre motorcyklister omkom i singelolyckor, och en bilist och två cyklister omkom i mötesolyckor.

Nästan alla omkomna var män och fem av dem var över 65 år.

Antalet omkomna är ändå inte över medeltalet för antalet omkomna i april månad under de föregående fem åren. Jämför man med ett 5-års medelvärde för motsvarande tidigare 12-månadersperioder har antalet omkomna till och med minskat med 24 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078