23948sdkhjf

Macron: åtta miljarder euro till biltillverkarna

Frankrike vill stötta sin bilindustri med drygt åtta miljarder euro – cirka 85 miljarder kronor. Men presidenten ställer krav på motprestationer.

Beskedet från Emmanuel Macron kom efter att han besökt komponenttillverkaren Valéo i nordfranska Étaples, Pas-de-Calais. I gengäld vill Macron att tillverkarna ska ställa om till miljövänligare fordon och det inom fem år. Det skriver bland andra Automobilwoche och franska Le Monde. Macron vore inte en fransk president om han inte lagt till att landet skall bli ”den ledande tillverkaren av rena fordon i Europa”. Ett av de tre benen i hans paket är att tillverkningen ska ske inom landet.

Minst en miljard euro ska gå till att öka efterfrågan på bilar, som totalt brakat samman som en följd av coronakrisen. Den som köper en elbil får nu en bonus på 7 000 euro (74 000 kronor) – en höjning med 1 000 euro.

President Macron har 900 000 skäl att markera sitt stöd till en en relativt darrig fransk bilbransch. Så många personer arbetar nämligen i densamma i Frankrike.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078