23948sdkhjf

Tid för bilbesiktning förlängs

Inställelsetiden för kontrollbesiktning förlängs med sju månader. Förändringen gäller alla fordon som är besiktningspliktiga.

Från och med i dag torsdag den 4 juni får bilbesiktningstiden skjutas fram 7 månader på grund av coronapandemin. Det gäller alla bilar som skulle besiktigas från den 1 februari till 31 augusti, även tunga lastbilar, motorcyklar och bussar, vilket framgår av ett pressmeddelande från infrastrukturdepartementet.

Bakom förändringen ligger en ny tillfällig EU-förordning som kallas omnibusförordningen, som togs fram i all hast på grund av coronapandemin. I förordningen ingår bland annat att körkort och yrkesförarkompetensbevis som går ut under perioden 1 februari 2020 till 31 augusti 2020 förlängs med sju månader från det datum då behörigheten annars skulle gått ut.

Dessutom får kontrollbesiktning av fordon som skulle genomföras senast 1 februari till 31 augusti genomföras senare, dock senast sju månader efter det ursprungliga datumet. Det innebär att om ditt fordon skulle besiktas senast sista juni skjuts gränsen fram till den sista januari 2021. Totalt berörs runt 2,5 miljoner bilar.

Transportstyrelsen informerar om förändringen på sin hemsida, men har inte gått ut med någon information till fordonsägarna, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi håller på att att titta på hur vi ska lösa informationsfrågan. Omnibusförordningen kom i rekordfart. Vårt system vägtrafikregistret är i nuläget inte anpassat till den tillfälliga förlängningen. Det är också ett tillfälligt undantag, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen till DN.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094