23948sdkhjf

34 miljoner till materialutmaningar inom industrin

Projekten som ska öka konkurrenskraften inom svensk industri.

SIO Grafen är ett innovationsprogram som nu beviljat stöd till 12 olika projekt med mål att skapa smarta materiallösningar till industrin. Stödet är på ungefär 34 miljoner, totalt för alla 12 projekt, och omfattar både offentlig finansiering och in-kind finansiering från projektdeltagare.

– Det är en bra blandning av explorativa projekt, innovations- och demonstrationsprojekt, berättar Elisabeth Sagström-Bäck, programchef för SIO Grafen.

Projekten som beviljats stöd arbetar exempelvis med att ta fram batterier förstärkta med grafen, IR-detektorer för fordonsindustrin och en antibakteriell yta som ska minska antalet vårdrelaterade infektioner inom sjukvården.

Elisabeth Sagström-Bäck ser dagens pandemi-läge som ett bra tillfälle att satsa på forskning då industrin förväntas vara påverkad under en lång tid framöver och på större företag är många fortsatt permitterade.

– Samtidigt som dessa tider innebär många begränsningar är det ett ypperligt tillfälle att fördjupa sig i möjligheterna med grafen och få resurser att undersöka om materialet kan vara lösningen på utmaningarna inom just ditt företag, säger Elisabeth Sagström-Bäck.

Den 1 september öppnar SIO Grafens nästa utlysning som fokuserar på kommersiella tillämpningar av grafen och andra tvådimensionella material.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078