23948sdkhjf

Vägkanter ska bli biogas

Pilotprojekt ska samla in slåttrat gräs för att producera förnybart bränsle.

Varje år slåttrar Trafikverket 20 000 mil vägkant över hela landet för att ge fri sikt och bättre säkerhet för trafikanter. Nu ska ett pilotprojekt i Skåne testa en ny metod som ska omvandla det slåttrade gräset i vägkanterna till biogas.

Projektet ska pågå längs mindre, statliga vägar i de Trelleborg, Skurup och Svedala under tre år med start sommaren 2020. Med en specialutvecklad slåttermaskin ska växterna skördas, samlas upp och transporteras till biogasanläggningen i Jordberga.

På biogasanläggningen ska biomassan omvandlas till biogas, som därefter distribueras via gasledning till marknaden. Som restprodukt får man gödsel av hög kvalitet, som kan levereras ut till lantbruk i regionen.

– I vägkanterna finns en stor mängd biomassa som idag inte utnyttjas, men som skulle kunna användas för energiutvinning i stor skala över hela landet. Med det här pilotprojektet vill vi hitta formerna för en sådan omfattande energiutvinning, och på så sätt kunna bidra till Trafikverkets och Sveriges klimatmål, säger Sven Hunhammar, Trafikverkets miljödirektör, i ett pressmeddelande.

Den regelbundna slåttern som genomförts oavbrutet i årtionden har resulterat i att många vägkanter med tiden utvecklats till viktiga biotoper för rödlistade ängsväxter och insekter. Förhoppningen är att återkommande slåtter med insamling av frön också begränsar spridningen av invasiva arter, exempelvis lupiner, som ofta sprids längs våra vägar och konkurrerar ut den inhemska faunan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125