23948sdkhjf

Är corona-anpassad utbildning här för att stanna?

Transportföretagen har tillsammans med olika aktörer inom motorbranschen arrangerat flera distansutbildningar för yrkeslärare under coronakrisen. Och intresset har varit stort.

En positiv sida med pandemikaoset är att vi alla har tvingats utveckla de digitala möjligheter som länge funnits, men som vi inte riktigt tänkt på. Sedan coronaviruset tog fart har Transportföretagen växlat upp sitt digitala utbildningsutbud och under våren har över 600 yrkeslärare deltagit i webbutbildningar som anordnats tillsammans med olika aktörer inom motorbranschen.

Det är otroligt roligt att vi har fått en så stor reaktion från skolvärlden. Den är över förväntan, säger Caj Luoma, chef inom kompetensförsörjning Transportföretagen, om det höga deltagarantalet.

Först ut efter att coronapandemin släckt ner samhället startade ett utbildningspaket i samarbete med Kia, där yrkeslärare utbildades inom el- och hybridteknik. Efter detta hölls även introduktionskurser till utbildningsverktyget TechAcademy, som Transportföretagen äger tillsammans med Motorbranschens riksförbund (MRF).

Fortutbildning av lärare är även ett krav som ställs på skolor som gått med i Motorbranschcollege, sen ändras läroplanen från och med i höst för att framöver innehålla mer el- och hybridteknik. Det är egentligen läroplansändringen som är grunden till att vi tog fram den första distansutbildningen.

Caj Luoma tror att distansundervisningen kommer att vara ett viktigt verktyg även i framtiden.

Det finns stor potential med digitala utbildningar. Det blir större räckvidd – vi når fler personer och det blir mer kostnadseffektivt.

Den senaste ”corona-anpassade” kursen är fysiska kurser i elteknik. Kurserna bedrivs i samarbete med Volvo, Kia och Mercedes. Hittills har nittio lärare utbildats genom dessa kurser. Ytterligare femton yrkeslärare ska genomgå utbildningen i augusti och fler utbildningstillfällen genomförs under hösten.

– Då är deltagarna att på plats, vilket är en viktig del i praktiska utbildningar. Men miljön kommer att coronaanpassas genom avstånd, hygienrutiner och allt vad det innebär, säger Caj Luoma.

– Vi är verkligen glada för samarbeten med fordonstillverkare och andra i branschen som ställer upp. Motorbranschen är duktiga på att stötta lärare och skolsystemet, och arbetar på så sätt gemensamt för att säkra en god kompetensförsörjning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095