23948sdkhjf

Bilförsäljningen ner 25% på helåret i EU

ACEA har reviderat sin prognos för 2020. Utsikterna är allt annat än ljusa.

Branschorganisationen European Automobile Manufacturer Association förväntar sig att nybilsförsäljningen i EU sjunker med mer än 3 miljoner enheter, från förra årets 12,8 miljoner enheter till cirka 9,6 miljoner i år. Det motsvarar ett tapp på 25 procent.

Redan nu har coronapandemin inneburit ett försäljningsras på 41,5 procent och ACEA ser inte att bilindustrin kommer att ta igen den tappade försäljningen ens om och när restriktionerna lyfts och marknaderna börjar vakna igen.

Volymmässigt representerar denna justerade prognos för 2020 det lägsta antalet nya bilar som har sålts sedan 2013, när branschen hade sett en nedgång sex år i följd i svallvågorna av den senaste finanskrisen.

– ACEA upprätthåller hopp om att detta dramatiska scenario kan mildras genom snabba och starka åtgärder av EU och nationella regeringar, säger Eric-Mark Huitema, ACEA:s generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Sett i procentuella tal representerar prognosen det kraftigaste fallet någonsin på den europeiska marknaden. Allra kraftigast var fallet i april, då nybilsförsäljningen i Europa sjönk med hela 78 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094