23948sdkhjf

Bilhandeln fortsatt pressad av corona

Både sol och regntunga moln. Så ser registreringssiffrorna för juni ut.

Nybilshandeln har det fortfarande tufft, även om man kan se en viss återhämtning från maj. Registreringarna av personbilar i juni landade på 24 747, vilket är en minskning med 22,3 procent mot förra året då det registrerade 31 830 personbilar under samma månad, enligt statistik framtaget av Bil Sweden.

Går vi vidare till junis registrering av lätta lastbilar kan vi se en nedgång på hela 50,6 procent. Förra året registrerades 4530 lätta lastbilar i juni. I år är motsvarande siffra 2240.

Hittills i år har personbilsregistreringarna minskat med 25,1 procent och lätta lastbilar har minskat med 45,6 procent, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

På personbilssidan finns det vissa märken som klarat sig bättre än andra. Både Volkswagen och Volvo finns med bland de bilmärken som lyckats överträffa sina försäljningssiffror från juni i fjol. Kollar vi på helåret såhär långt, alltså registreringen från januari till juni, är det bland annat Hyundai och Porsche som överträffar föregående års registreringar.

Laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, svarade för 25,9 procent av personbilsregistreringarna i juni vilket är mer än en fördubbling jämfört med juni 2019 då andelen var 10,8 procent. Hittills i år är andelen laddbara bilar 25,9 procent jämfört med 11,5 procent samma period förra året.

Det är fortfarande större efterfrågan än utbud av laddbara fordon, så huvuddelen av de laddbara fordonen som tillverkas och allokeras till Sverige är redan sålda. Detta är en effekt av att produktionen har varit stängd och att det redan innan krisen var längre leveranstider för dessa fordon som till stor del beställs av företag direkt från fabrikerna och inte från lagerbilar, säger Mattias Bergman.

På branschorgansiationen MRF:s hemsida kommenterar Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig, siffrorna.

Laddbara bilar startade starkt i år men har haft en dalande andel av försäljningen, i juni ser vi dock ett trendbrott och andelen ökar nu igen till 25,9 procent vilket medför att prognosen för året på 30 procent är möjlig att nå då flertalet tillverkare nu utökar alternativen av laddbara bilar. [...] Hittills i år är det främst laddhybriderna som ökar sin andel av marknaden från 6,5 procent mellan januari och juni 2019, till 18,6 procent samma period i år. För elbilar är siffrorna 5,05 procent mot 7,3 procent för samma period.”

Allra tuffast har det varit för tunga lastbilar över sexton ton. Där minskade nyregistreringarna med 68,5 procent.

Förutom coronaeffekter är en förklaring till den kraftiga nedgången att det var mycket höga registreringar i juni förra året, som en följd av tidigarelagda registreringar inför det krav på nya smarta färdskrivare som trädde ikraft 15 juni förra året, säger Mattias Bergman och fortsätter.

Även nyregistreringarna av bussar minskade kraftigt i juni, med 47,4 procent, vilket kan förklaras av att vi även här jämför med mycket höga registreringar i juni förra året till följd av tidigarelagda registreringar inför kravet på nya färdskrivare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078