23948sdkhjf

Volkswagens bilfabrik i Zwickau producerar nu bara elbilar

Efter 116 år har den sista bilen med förbränningsmotor rullat ut från Volkswagens fabrik i tyska Zwickau. Från och med nu ska endast eldrivna bilmodeller tillverkas här.

Den 26 juni lämnade den sista bilen med förbränningsmotor monteringslinjen i fabriken i Zwickau. Bilen producerades för en kund i Tyskland och var en Golf Sportskombi R med 2,0-liters förbränningsmotor och lackad i Oryx White Pärleffekt.

Från och med nu kommer endast eldrivna modeller från Volkswagen och framöver även från systermärkena Audi och SEAT att produceras i Zwickau. Sex helt eldrivna modeller från de tre märkena ska rulla ut från fabriken år 2021 och den planerade årliga kapaciteten ska öka till 330 000 bilar.

– Idag är en historisk dag för oss. Vi är stolta över vad vi hittills har uppnått och ser samtidigt mycket fram emot vad framtiden innebär för oss. Trenden mot elektrisk rörlighet fortsätter att öka i hög hastighet, säger Reinhard de Vries, chef för teknik och logistik på Volkswagen Sachsen i ett pressmeddelande.

Och det finns minst sagt mycket bilhistoria i Zwickau. Sedan tidigt 1900-tal, närmare bestämt 1904, har man producerat bilar med förbränningsmotorer här. Initialt Audi, inklusive Horch-modeller, och under DDR-tiderna bilmärket Trabant.

Under 90-talet startade produktionen av Volkswagen och under de senaste 30 åren har cirka 6 miljoner bilar av modellerna Polo, Golf, Golf Sportscombi, Passat och Passat Sportscombi producerats i Zwickau.

Med den stegvisa omvandlingen av Zwickau-anläggningen ställer Volkswagen för första gången om en stor bilfabrik helt till elektrisk rörlighet. Investeringarna för konverteringen uppgår till cirka 1,2 miljarder euro.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Så skuldsatt är Hedin
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
Så mycket lägger Scania i sin nya riskkapitalfond
Han blir ordförande i nya branschföreningen
Första snabbladdarna för tunga transporter i norra Sverige
Solrosolja, ris och maskrosor: Däck har nästan blivit ätbara
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.287