23948sdkhjf

Nissan går mot rekordförlust

Coronapandemin kom olägligt för ett redan sargat bolag. Nissan väntas gå mot den största förlusten i företagets historia.

Nissan meddelade under tisdagen att man förväntar sig att göra en rörelseförlust på motsvarande närmare 40 miljarder kronor under det innevarande räkenskapsåret. Förlusten skulle vara den största i bolagets historia. Det rapporterar bland andra Automotive News.

Företaget förutspår att omsättningen kommer att sjukna med en femtedel, till motsvarande 650 miljarder kronor, och den globala fordonsförsäljningen sjunker med 16 procent.

Den omedelbara orsaken är coronapandemin, som har inneburit kraftigt minskade försäljningsvolymer till följd av de nedstängningar som har ägt rum runt om i världen. Men beskedet följer på flera års problem för Japans näst största biltillverkare, efter Toyota. En expansiv strategi har kostat på i form av krympande marginaler, åldrande produktportfölj och dalande varumärke.

Slitningar i relationen inom Renualt-Nissan-Mitsubishi-alliansen och den japanska polisens gripande av dess tidigare vd Carlos Ghosn och de följdverkningar det fick har ytterligare spätt på biltillverkarens problem. Redan i fjol gick biltillverkaren med förlust, minus motsvarande 56 miljarder kronor, främst drivet av omstruktureringskostnader och nedskrivningar.

Enligt den affärsplan som lanserades i maj kommer Nissan att fokusera på sina kärnmarknader Nordamerika, Kina och Japan, samt utveckla ny teknik och nya bilmodeller. Under de kommande 18 månaderna ska 12 nya modeller lanseras, rapporterar Nikkei Asian Review. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156