23948sdkhjf

Svångrem och god serviceaffär räddade Bilias resultat

Bilia lyckades lyfta resultatet andra kvartalet i år. Det var tack vare god serviceaffär och kontroll på kostnaderna.

När bilhandlarjätten Bilia, med 140 anläggningar i fem länder, i dag släppte sin ordinarie delårsrapport för andra kvartalet 2020 var det redan känt att det operativa rörelseresultatet skulle vara bättre än i fjol, coronapandemin och dess effekter till trots. Det kunde Motormagasinet rapportera om tidigare i veckan.

Men nu vet vi också hur Bilia gick tillväga för att lyckas lyfta sitt resultat. Bolagets vd Per Avander skriver i dagens rapport att trots delvis stängda verksamheter i Västeuropa, till följd av coronarestriktioner, har man kunnat lyfta det operativa rörelseresultatet med 29 miljoner kronor till 335 miljoner kronor. Då gick man ändå med två miljoner i förlust i Västeuropa (Tyskland, Luxemburg och Belgien).

Det var serviceaffären som lyfte resultatet, som rapporterade ett lyft på 29 procent. Totalt omsatte serviceaffären 281 miljoner kronor under perioden. Bilförsäljningen gick desto sämre. På nybilssidan såg man väsentligt lägre orderingång (även om man redan från början hade en hög orderstock) och bruttovinstmarginalen på begagnade bilar var lägre än föregående år.

Den andra faktorn som bidrog till det starka resultatet var de kostnadsbesparingar man vidtagit. Per Avander skriver att ”fokus har varit kostnadsbesparingar och likviditet och vi har till exempel infört rekryterings-, inköps- och resestopp samt sett över antalet medarbetare”.

Vid andra kvartalets utgång hade företaget cirka 300 färre medarbetare, jämfört med tre månader tidigare. Man har också sett till att utnyttja de olika finansiella stödpaket som erbjudits i de olika verksamhetsländerna och under andra kvartalet hade man som mest cirka 750 permitterade medarbetare, främst i Västeuropa och Norge.

Till sist skriver Per Avander att han tror att spridningen av covid-19 nu avtar och att situationen kommer att normaliseras. ”Vi kan nu se tecken på viss återhämtning i efterfrågan på nya bilar i framför allt Norge och Västeuropa”, skriver han med brasklappen att förutsättningarna kan ändras snabbt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094