23948sdkhjf

Dramatisk ökning av katalysatorstölder

Ny statistik från Larmtjänst visar att stölderna av bildelar ökade under första halvåret 2020. Särskilt dramatisk var ökningen av katalysatorstölder.

Stölder av katalysatorer började bli vanligare i slutet av förra året och under årets sju första månader skedde 1 239 katalysatorstölder, jämfört med 25 motsvarande period förra året. Detta motsvarar en ökning med nästan 7 000 procent. Det visar ny statistik från Larmtjänst.

– Katalysatorstölderna sker företrädesvis i Stockholmsområdet och Skåne. Till skillnad från övriga bildelsstölder så drabbar dessa stölder även äldre bilmodeller, vilket antagligen beror på att vissa äldre bilmodellers katalysatorer innehåller en hög koncentration av ädelmetaller, säger Torbjörn Serrander, utredningsinspektör på Larmtjänst.

Under årets första sju månader inträffade också 1 149 stölder av krockkuddar, navigationsenheter och huvudstrålkastare. Det är en ökning med 12 procent jämfört med motsvarande period förra året. Även dessa stölder är koncentrerade till Stockholmsområdet och Skåne.

– Vi såg att stölderna av dessa komponenter minskade i mars och april, möjligen som en konsekvens av stängda gränser till följd av Covid-19. Men under sommaren har stölderna åter ökat och befinner sig nu på samma nivå som förra året så allt pekar på att stöldligorna är tillbaka med full kraft igen, säger Torbjörn Serrander.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08