23948sdkhjf

Innovativ bromsteknik sparar energi

En bromsskiva med en beläggning som minimerar partikelutsläpp och ett bromsok som minimerar residualfriktionen mellan belägg och skiva, det är vad den italienska bromstillverkaren Brembo presenterar.

Bromsokstekniken Enesys löser problemet med belägg som ligger an mot bromsskivan även efter att man släppt bromspedalen. En ny typ av fjäder minimerar kontakten mellan skiva och belägg, vilket också minskar energislöseri så väl som mängden bromsdamm.

Minskar mängden bromsdamm gör även företagets nya Greentive, en bromsskiva med en beläggning som applicerats med hjälp av HVOF-processen, eller höghastighetsflamsprutning. Den åstadkommer en tät beläggning som är synnerligen slitstark.

Därigenom får man också en bromsskiva med mycket lång livslängd. En minskning av mängden bromsdamm sänker också partikelutsläppen. Dessutom skyddar beläggningen skivan från att rosta; inte minst viktigt på elbilar där bromsarna inte motioneras på samma sätt som i en bil med förbränningsmotor. Ytan i sig är spegelblank, vilket ger ett snyggt och särpräglat utseende.

Beläggningstekniken kan användas på samtliga bromsskivstyper i Brembos sortiment: solida, lättvikts-, dual cast och tvådelade, flytande skivor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084