23948sdkhjf

Škoda AI-app för bildiagnostik

AI-appen “Sound Analyzer” registrerar billjud och jämför dem med lagrade ljudmönster. På det viset kan Škoda-verkstäderna snabbt identifiera behovet av service.

Škoda Auto After Sales-avdelningen och Škoda Auto DigiLab samt 245 Škoda-återförsäljare i 14 länder testar en ny smartphone-app: “Sound Analyzer”. Appen använder artificiell intelligens (AI) och hjälper till att snabbt och exakt identifiera behovet av all service. Programmet spelar in ljud från respektive fordon medan det körs och jämför dem med lagrade ljudmönster. I händelse av avvikelser använder appen en algoritm för att avgöra vad de är och hur de kan lösas. På så sätt hjälper “Sound Analyzer” till att effektivisera fordonsunderhållet och minska den tid en bil tillbringar i verkstaden.

Även om programmet är mycket komplicerat är det intuitivt: ljudet som görs medan fordonet körs kan spelas in med en smartphone eller en surfplatta. En algoritm jämför sedan inspelningen med lagrade ljudmönster och baserar på detta en konkret beskrivning av resultatet. Programvaran kan redan känna igen tio mönster – med en noggrannhet på över 90 procent – inklusive komponenter som styrsystem, luftkonditioneringskompressor och kopplingar i direktväxellådan (DSG). Appen är också inställd för att känna igen ytterligare ljudmönster.

Neutrala nätverksalgoritmer ger den tekniska grunden för “Sound Analyzer”. Appen konverterar först ljudfilen till ett spektrogram som visuellt visar de akustiska signalerna. Med hjälp av artificiell intelligens jämförs denna representation sedan med de lagrade inspelningarna för att identifiera avvikelser. För detta ändamål kategoriserar appen det potentiella behovet av kommande underhåll eller reparationer baserat på förutbestämda mönster.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078