23948sdkhjf

Busig buss för värsta vägarna

Torsus Praetorian School Bus är sannolikt den mest extrema skolbussen i världen. Med MAN-chassi, hög markfrigång, grova hjul och fyrhjulsdrift behöver den inte ens väg till skolan.

Tjeckiska Torsus har presenterat sin nya Praetorian School Bus, en extrem och specialtillverkad elevtransportör för områden där skolvägarna i bästa fall är usla, ibland inte alls. Huvudkontoret ligger i Prag och fabriken i Slovakien.

Praetorian School Bus är baserad på ett chassi från MAN och drivs av en 6,9-liters MAN dieselmotor som ger 290 hk och mycket starkt vridmoment. Utsläppsvärdena är godkända enligt Euro VI. Bussen är fyrhjulsdriven med ur- och inkopplingsbar framaxel. Både fram- och bakaxeln har låsbara differentialer för bästa möjliga framkomlighet. Vaddjupet är 90 cm och markfrigången 34 cm. Bränsletanken rymmer 300 liter diesel och Adblue-tanken 35 liter.

Växellådorna kommer från ZF och det finns både en manuell och en automatväxlad version

Praetorian School Bus från Torsus kan transportera upp till 35 barn på någon av världens tuffaste skolvägar, oavsett om de löper på eller vid sidan av vägen. De resande sitter i skräddarsydda ergonomiskt utformade originalsäten. Sätena är täckta med en polymerbaserad beläggning, gjord enligt stränga Torsus-standarder och utrustade med säkerhetsbälte som passar alla åldrar, medan extratillbehör för sätena inkluderar ett fällbart armstöd och höftstöd mot gången.

School Bus-versionen av fordonet har speciella Michelin terrängdäck och slagtålig skyddslack på karossdelarna, vilket innebär att Praetorian är konstruerad för att ta sig fram i vilken terräng som helst.

Vakhtang Dzhukashvili, vd för Torsus, säger:

– Praetorian från Torsus är gjord för att vara anpassningsbar och mångsidig, så vi tittar naturligtvis på andra användningsområden för bussen runt om i världen. Skolbussen var en av de första idéerna vi hade, eftersom Praetorian är ett säkert och solitt fordon som kan hålla sina passagerare skyddade även under de tuffaste förhållandena.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078