23948sdkhjf

Bentley ersätter trä med sten

Visst kan man beställa en köksbänk av granit. Men nu erbjuder Bentley stenmaterial även i sina bilar.

Brittiska lyxbilar brukar väl förknippas med inredningsmaterial som ädelträ och läderklädsel. Men Bentley tänker annorlunda. Nu kan man inte bara beställa sin Bentley med den vanliga valnötsroten, utan också med träpaneler med högblank pianolack, träfanér med öppna porer, eller till och med kolfiber eller diamantpolerad aluminium.

Eller sten. Bentley har genom sitt inhouse-skrädderi Mulliner utvecklat en teknik för att skära ut tunna skivor av sten som sedan kan användas på precis samma sätt som träfanér i inredningen.

Med den nya tekniken kan Bentley Mulliner ta skiffer eller kvartsit, 200 miljoner år gamla bergarter, från hållbara stenbrott i Rajasthan eller Andhra Pradesh i Indien. Stenen delas sedan upp i bitar och förstärks med speciellt framtagen harts.

Stenfanéret, som Bentley kallar det, är blott en tiondels millimeter tjockt vilket gör det extremt lätt – vilket man kanske inte skulle ha föreställt sig. Materialet har en naturlig finish med öppna porer och en stenstruktur som känns mot fingertopparna.

Fyra olika kulörer finns att välja mellan: autumn white, copper, galaxy eller terra red. Om det håller i ytterligare 200 miljoner år framgår inte av Bentleys pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.097