23948sdkhjf

Premiär för hållbar dieseltillverkning på Preem

För första gången omvandlas förnybar råvara till diesel av miljöklass 1 på Preems raffinaderi i Lysekil. Därmed är den förnybara produktionen nu igång med sikte på att senast 2024 starta produktionen av upp till 950 000 kubikmeter årligen.

Motormagasinet har nyligen berättat om Preems omdiskuterade planer på att bygga ut raffinaderi i Lysekil, vilka de själva bestämde att lägga ner. Detta för att bland annat istället kunna fokusera på ett annat projekt på platsen, nämligen storskalig produktion av förnybara drivmedel. Vilket man gör nu när man för första gången omvandlar förnybar råvara till diesel av miljöklass 1 på raffinaderiet.

Till att börja med kommer fem procent rapsolja att samköras med den fossila råvaran under en begränsad tid. Denna provdrift sker inom villkoren för det befintliga miljötillstånd bolaget har. En ansökan om en ändring av miljötillståndet planeras att lämnas in innan årsskiftet.

När ombyggnationen är genomförd kommer anläggningen kunna ta emot 40 procent förnybara råvaror, med ambitionen att på sikt nå högre nivåer. Motsvarande mängd fossila råvaror ska samtidigt fasas ut.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094