23948sdkhjf

Nästan en tredjedel vill konvertera till etanol

Nästan var tredje bilägare kan tänka sig att konvertera sin bensinbil till etanoldrift, det visar en ny undersökning enligt ett pressmeddelande från Autoexperten. Detta efter att finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) föreslagit ett bidrag på cirka 5 000 kronor till just det ändamålet.

Elbilarna ökar på vägarna, men alla har inte råd att köpa en. Och ett annat sätt att minska på klimatpåverkande utsläpp är att konvertera en befintlig bil som drivs med bensin till etanol, vilket Motormagasinet rapporterat om tidigare. Med svenskproducerad etanol minskar man utsläppen med upp till 80 procent.

I september berättade Per Bolund (MP) att regeringen föreslår ett bygga-om-bidrag på runt 5 000 kronor till de bilägare som väljer att konvertera sin bil. Och en utredning pågår i ärendet, som ska presenteras senast 1 juni 2021.

När vi vet att konvertering är en effektiv åtgärd för att minska utsläppen ska vi öppna den möjligheten för att så många människor som möjligt att kunna köra från macken med gott samvete, säger han i pressmeddelandet.

Och 27 procent av bensinbilsägare säger i en ny undersökning som Sifo gjort, att de kan tänka sig att göra konverteringen med ett bidrag från staten.

Jag har alltid drömt om att kunna fortsätta köra mina fina bilar med gott samvete, och genom att konvertera dem till etanol kan jag det, säger Cecilia Blankens, journalist som vill etanolkonvertera sina bilar, i pressmeddelandet.

Autoexperten jobbar aktivt, driver på och vill vara en del av lösningen i omställningen till en fossilfri fordonsflotta år 2030. Att konvertera en bensinbil till etanol tar ungefär en till tre timmar och kostar runt 10 000 kronor (cirka 5 000 kronor med bonus).

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141