23948sdkhjf

Konverteringspremie möjlighet för bilverkstäderna

Regeringen vill införa en konverteringspremie för bilar från fossil drift till biodrivmedel eller biogas från 2022. Något som skulle kunna ge de svenska verkstäderna mer jobb.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, framgår det av pressmeddelandet från Miljödepartementet. Stödet, eller premien, går till att konvertera bilar med konventionella motorer till drift till biodrivmedel eller biogas. Stödet beräknas uppgå till 10 miljoner 2022 och lika mycket 2023. Inte särskilt mycket i budgetsammanhang. Så vad kan den biodrivmedelskonverterande bilägaren få i premie?

MM: Ett tidigare förslag från Per Bolund stipulerade en premie för etanolkonvertering på 5 000 kronor, ungefär hälften av priset för en konvertering. Vem vill göra det när priset inte är så värst mycket bättre på etanol (Circle-K den 8 september) och en etanolmotor konsumerar betydligt större bränslevolym än en bensinbil?

– Premien är inte utformad ännu. Även andra hinder, såsom högt pris på etanol, kommer behöva analyseras i samband med att regelverket utformas, svarar Jakob Lundgren, pressekreterare hos miljöministern Isabella Lövin.

Den 19 december 2019 gav regeringen Konjunkturinstitutet i uppdrag att analysera förutsättningarna för att konvertera befintliga fordon till lågutsläppsfordon. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 juni 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109