23948sdkhjf

Ökad produktion av talldiesel i Piteå

När Sun Pine nu tagit sin nya fabrik för talldiesel i drift kan anläggningen, enligt det Piteåbaserade företaget, täcka tre procent av det svenska dieselbehovet.

Sun Pine har under 2020 byggt upp en helt ny fabrik intill sin befintliga fabrik på Haraholmen i Piteå, rapporterar Entreprenad. När fabriken nu tagits i drift efter en lyckad provdrift innebär det att produktionskapaciteten stiger från cirka 95 000 kubikmeter per år till 150 000. Enligt företaget motsvarar det ungefär tre procent av det svenska dieselbehovet.

– Det är inga små utmaningar som projektteamet tvingats hantera. Trots ett försenat miljötillstånd, vinterbygge och en global pandemi har vi nu en helt ny fabrik på plats. Det innebär vi kan öka den inhemska produktionen av biodrivmedel och bidra till skiftet från fossila drivmedel till förnybara, säger företagets vd David Öquist.

Produktionsökningen får bland annat betydelse för delägaren Preem som i fortsättningen får tillgång till en större volym talldiesel som kan användas som insatsråvara i företagets förnybara drivmedel.

Anläggningen levererar också råtalldiesel till Preemraffs anläggning Green Hydro Treater (GHT) i Göteborg.

Preems vd Magnus Heimburg menar att den ökade inhemska produktionen av biodrivmedel bland annat bidrar till att Sverige kan nå de uppsatta klimatmålen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109