23948sdkhjf

Toyota åter störst i världen

Volkswagen får se dig petade från tronen, som en effekt av coronapandemins härjningar. Men somliga tror att det kan vara början på en bestående förändring.

Fjolåret var tufft för biltillverkarna, med störningar i produktion och leveranser till följd av coronapandemin. Men det fanns skillnader i hur olika tillverkare påverkades och nu står det klart att Toyota var världens största biltillverkare 2020.

För första gången på fem år toppade inte Volkswagen längre biltillverkarnas globala försäljningslista. Med 9,53 miljoner sålda bilar förra året var Toyota, tillsammans med dotterbolagen Daihatsu och Hino, större, mot Volkswagen-koncernens 9,31 miljoner. Starkt bidragande till resultatet är den starka försäljningsökning som Toyota sett på den kinesiska marknaden.

Ändå tappade man 11 procent av försäljningen globalt, och 15 procent i USA där man har stor närvaro. Men samtidigt minskade Volkswagen, som har sin starkaste marknad i Europa, sin försäljning med 15 procent. Därmed var Toyota ändå större när året summerades.

Reuters rapporterar att även om Volkswagen kan ta tillbaka tronen under innevarande år kan detta vara början på en trend och hänvisar till analytikerfirman IHS Markit. De menar att Volkswagen kommer att Toyota kommer att fortsätta sälja starkt i Japan och USA, samtidigt som de också väntas möta upp det växande bilbehovet i Kina.

Trots kvarvarande osäkerhet kring faktorer som pandemins utveckling och en global brist på halvledare tror IHS Markit att bilförsäljningen kommer att återhämta sig under 2021 och växa stadigt under de kommande åren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094