23948sdkhjf

Allvarligt fusk upptäckt på verkstäder

Nya myndighetskontroller har gjorts i bilbranschen och än en gång har fusk och illegal arbetskraft upptäckts, det framgår av ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Skatteverket och fem andra myndigheter arbetar gemensamt mot arbetslivskriminalitet. De senaste åren har kampen mot oseriösa arbetsgivare trappats upp, med fler kontroller och oanmälda inspektioner i branscher där arbetsolyckor och regelbrott är vanliga.

De senaste två veckorna har ett 80-tal verkstäder och biltvättar fått myndighetsbesök. 250 säkerhetsbrister upptäcktes i bland annat hanteringen av kemikalier, obesiktigade billyftar och tryckluftsanordningar med explosionsrisk.

Jag tycker att det är bedrövligt, det snedvrider all tänkbar konkurrens. De verkstäder och bilvårdsanläggningar som är seriösa får lägga ner, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, till Ekot.

På majoriteten av de kontrollerade företagen hittades brister som nu leder till krav på åtgärder. Vissa företag riskerar sanktionsavgift till Arbetsmiljöverket och andra riskerar kontrollavgift till Skatteverket efter misstänkt svartarbete. Enligt Arne Alfredsson som är avdelningschef på Arbetsmiljöverket har en del människor bott på sina jobb.

Finns det sängar och hygienartiklar och annat ståendes i de här utrymmena så finns det all anledning för oss att misstänka att det är så. Dessutom finns många sängar på en del av de här arbetsplatserna, vilket förstås också höjer vår misstanke, säger han.

Polisen kontrollerade 180 personer, elva av dem hade inte rätt att arbeta i Sverige och ett fall av människohandel utreds nu.

Jag blir både ledsen och arg, fenomenen ska inte finnas på svensk arbetsmarknad. Vi myndigheter har intensifierat vårt arbete mot de oseriösa företagen, men det räcker inte. Alla som köper varor och tjänster måste ta ansvar. När det är för billigt, och man kanske inte får kvitto, då bör man fundera över om det är där man ska tvätta eller serva sin bil, säger Arne Alfredsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.047