23948sdkhjf

Uppåt för nyregistreringarna i februari

Under februari ökade nyregistreringarna i alla kategorier. Dock var ökningarna från låga nivåer i fjol.

Det gick uppåt för nybilsregistreringarna i februari. Statistik från Bil Sweden visar att registreringarna av nya personbilar ökade med 5,3 procent, jämfört med samma månad i fjol. Under årets två första månader har personbilsregistreringarna ökat med 12,8 procent.

Ökningen var dock väntad, eftersom registreringssiffrorna under årets första månader i fjol var dämpare efter rekordregistreringar i december 2019 inför fordonsskattehöjningen 1 januari 2020.

– Personbilsregistreringarna under januari-februari i år är drygt sex procent lägre jämfört med snittet 2016–2020, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Andelen laddbara bilar uppgick till 34,8 procent i februari. Det är en ökning jämfört med 25 procent samma månad i fjol. Men det är långt efter de 49 procents andel de laddbara bilarna hade i december. De rena elbilarna minskar till och med något.

– Detta är en följd av den stora osäkerheten kring årets styrmedelsförändringar i form av bland annat justeringar av bonus malus-systemet och höjd förmånsskatt, säger Mattias Bergman.

Registreringarna av lätta lastbilar ökade med hela 46,3 procent. Men, återigen, är det från låga tal förra året.

– Ökningen beror dels på att vi jämför med ett svagt första kvartal föregående år av samma skäl som för personbilar, dels på att den kommande malushöjningen medför att fler passar på att köpa en lätt lastbil för att undvika den höjda skatten.

Jämfört med snittet för januari och februari under de senaste fem åren är nyregistreringarna drygt 19 procent lägre i år.

Registreringarna av tunga lastbilar över 16 ton ökade med tio procent i februari jämfört med februari i fjol. Under årets två första månader har tunga lastbilar sammantaget ökat med 1,1 procent. Nyregistreringarna av bussar ökade med 34,6 procent i februari och har hittills i år ökat med 114 procent, dock från en låg nivå.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078