23948sdkhjf

Tusentals obesiktade tunga fordon i trafiken

Tusentals tunga fordon färdas på landets vägar utan att ha besiktigats. Fordonsbesiktningsbranschen misstänker att man använt sig av kryphål i samband med coronapandemin, det rapporterar Nyhetsbyrån TT.

Ägare till uppemot 20 000 tunga fordon sköt upp besiktningen under förra året tack vare en EU-förordning. Bakgrunden är att man ville ge möjligheten med motivet att riskgrupper skulle kunna undvika den fysiska kontakt som en besiktning kan innebära.

Däremot har förordningen, som kallas omnibusförordningen, innefattat alla – inte bara personer i riskgrupp. Fordonsbesiktningsbranschen misstänker nu att den möjligheten kan ha missbrukats.

– Vi flaggade för det här redan i juni förra året, att det här inte kommer användas av rätt personer. När det gäller företagsfordon handlar det enbart om kostnaderna. Det har varit stora åkerier som använt sig av det här undantaget, säger ordförande Tord Fornander till TT i samband med att släppt sin årsrapport.

Enligt rapporten ska den förlängda inställelsetiden utnyttjats av 554 000 fordon, vilket motsvarar 74 procent av den totala fordonsflottan. Privatpersoner över 70 år var däremot de som använde sig av möjligheten i lägst utsträckning.

Fordonsbesiktningsbranschen befarar nu att olycksrisken i trafiken kan öka kraftigt som konsekvens av uteblivna besiktningar.

– Underkänningsfrekvensen är omkring 40–45 procent på tunga fordon och olycksrisken betydligt högre. Man har sett att problemen med överlast har ökat och åker du med överlast och dessutom har dåliga bromsar så blir problemen ännu värre, säger Tord Fornander.

Undantaget har gällt under sju månader och därför ska nu de flesta av fordonen besiktas de närmaste månaderna. Men även om man får körförbud är det ingen garanti att man faktiskt följer förbudet, enligt Tord Fornander.

– Det vi sett under starten av året är att det varit stor andel som fått körförbud men är fortsatt i trafik, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078