23948sdkhjf

Ny bok ska lära barn om miljövänlig biltvätt

Miljöinitiativet Hållbar biltvätt lanserar en ny barnbok för att informera om vad biltvätt på gatan gör för skada på miljön. Boken heter Jojo & Poppy – vad gömmer sig i vattnet och finns tillgänglig på bensinmackar och tvättanläggningar från och med den 23 april inför Stora biltvättarhelgen.

Med boken vill man på ett roligt och informativt sätt förmedla kunskap till både barn och vuxna om hur man tvättar bilen utan att skada miljön. I berättelsen får man följa med karaktärerna Jojo och Poppy på bilsemester och en resa in i vattnets värld. Där får man lära sig mer om hur vi på bästa sätt kan göra för att ta hand om naturen och vårt vatten.

– Boken är både spännande och underhållande, samtidigt som den lär barnen hur man på bästa sätt tar hand om vårt vatten, säger Micha Mathiasson och Andreas Norrefjord, författare till boken.

Idén kom efter en undersökning som visade att 63 procent av landets bilägare tvättar bilen hemma, trots att de är medvetna om miljöriskerna. Mer än var tredje person uppgav att de tvättar sin bil ofta och regelbundet. Initiativet hoppas på lång sikt få till en beteendeförändring och förflytta biltvättandet från gatan till tvättanläggningar där spillvattnet tas om hand av moderna reningsverk.

– Det råder en romantisering om att stå hemma på uppfarten och tvätta bilen en solig helgmorgon. I flera år har vi jobbat aktivt med att få bort den dåliga vanan genom att bland annat upplysa bilägare via undersökningar, debatter och att försöka få kommuner att inspirera sina invånare till att sluta tvätta hemma. Nu hoppas vi, med hjälp av Jojo och Poppy, att våra kloka och miljömedvetna barn kan inspirera föräldrar till att göra mer klimatsmarta val och själva lära sig för framtiden, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt och vd för Svensk Bensinhandel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109