23948sdkhjf

Dags för Transportföretagens yrkesprov

Nu drar Transportföretagens yrkesprov för gymnasieelever igång. Syftet är att höja nivån och statusen på utbildningen och branschens yrken.

Elever som utbildar sig till personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker på gymnasieskolans fordons- och transportprogram kommer att genomgå Transportföretagens yrkesprov fram till mitten av maj. Det skriver Transportföretagen på sin hemsida och totalt har cirka 1 300 elever från över 100 olika skolor anmält sig.

– Det är mycket värdefullt att intresset för yrkesprovet är stort. Motorbranschen har ett långsiktigt rekryteringsbehov och det är viktigt att företagen hittar rätt kompetens, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Ämnesområden som tas upp i provet är bland annat miljö, kvalitet, säkerhet, system, verktyg, diagnosutrustning, kraftöverföring, bromssystem och elsystem. Elever som deltar i yrkesprovet får ett intyg över vilka delkvalifikationer som eleven har klarat av.

– Motorbranschen befinner sig mitt i ett teknikskifte. Det innebär att utbildningarna måste motsvara den nya tekniken. Att mäta elevernas kunskap genom ett yrkesprov är mot den bakgrunden värdefullt för att driva utvecklingen på utbildningarna framåt, säger Caj Luoma.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125