23948sdkhjf

Ledare #18: I framtiden behöver vi inte körkort

Körkortet har funnits i Sverige i över 100 år. För drygt 20 år sedan infördes möjligheten att enbart ta körkort för bilar med automatlåda. Men hur länge till kommer vi över huvud taget behöva körkort?

Bilen uppfanns redan på 1800-talet, men körkortet infördes inte förrän 1907 i Sverige. På den tiden var det inte lika höga krav som nu, det räckte med att vara 18 år fyllda samt ha kunskap om bilens konstruktion, skötsel och manövrering. 1916 skärptes lagen, då behövde man även ha kunskap om det fåtal trafikregler som fanns. Det var först från år 1948 som krav på körskicklighet började ställas.

Men väldigt länge var körkort och bil högt prioriterade på önskelistorna hos de som skulle fylla 18 år. Man längtade efter att få köra den där drömbilen själv och att få friheten att åka vart man ville när man ville.

På senare tid har det förändrats och dagens ungdomar trånar inte efter körkort som man gjorde förr. En av orsakerna är att det inte längre faller in i normen att köra bil för körandets skull, eftersom det inte anses miljövänligt. Man åker hellre kollektivtrafik. Körkort ses mer som ett måste för att få ett särskilt jobb och då väntar man med att ta det där körkortet tills man ”måste”.

Det har dessutom blivit populärt att ta körkort för enbart automatlåda. Den varianten infördes 2000 i Sverige och var då mest till för människor med någon typ av funktionsnedsättning. Men 2017 rapporterade flera medier att allt fler tar automat-körkort. Många var unga och som förklarade att man ville ”ha det bekvämt”. De orkade helt enkelt inte lära sig att växla med manuell bil.

Med alla nya laddbara bilar på gatorna minskar också antalet manuella växellådor, eftersom de allra flesta laddbara drivs med automatlåda. Elbilar behöver sällan växla över huvud taget, utan kör på en och samma växel, eftersom de har mycket högre varvtalsregister jämfört med förbränningsmotorer.

Så när de mer miljövänliga alternativen ökar i form av elbilar kommer förmodligen andelen som tar körkort för automatlåda att fortsätta öka. Om ytterligare 20 år, när de flesta av dagens bilar med manuell växellåda skrotats eller återvunnits, kanske det är regel snarare än undantag med automat-körkort.

Men det finns också de som påstår att vi kommer ha självkörande bilar snart. Även om det än så länge är långt bort strävar nästan alla biltillverkare efter att kunna producera autonoma fordon. Så i framtiden kanske det är få som kommer ha körkort över huvud taget. Eller så har man någon enklare variant som bevisar att man kan ta över om den självkörande bilen tappar kontakten med nätverket, eller något liknande.

Det helt vanliga B-körkort vi känner till i dag har hur som helst redan börjat försummas och det är nog bara en tidsfråga innan det kommer bytas ut till något annat.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125