23948sdkhjf

Studie om hur förare påverkas av koldioxid

Förhöjda men måttliga koldioxidnivåer, sådana som ofta uppstår i fordon, kan påverka människor negativt. VTI-forskare ska nu undersöka effekterna på hälsotillståndet och prestationen med hjälp av en körsimulator.

Ingen har än så länge tagit reda på sambandet mellan de slutsatser olika forskarstudier drar, nämligen att även låga halter koldioxid som inte är hälsofarliga kan försämra prestationen. Dessutom kan koldioxidhalterna i fordon vara höga, vilket kan bero på luftcirkulationen till exempel.

– Koldioxidnivåerna vi mäter är inte farliga i sig, men kan vara avgörande vid bilkörning, säger Ignacio Solís Marcos, forskare på VTI.

Även om försökspersonerna inte kommer att utsättas hälsovådliga nivåer är det angeläget att experimentet sker i en trafiksäker miljö. Därför är simulatorn att föredra framför bilkörning i riktig trafikmiljö, menar forskarna.

Totalt ska 32 vuxna förare utföra körtest under två dagar. Deltagarna kommer samtidigt få lyssna på och lösa en koncentrationskrävande uppgift. Före körtestet får de även göra ett kognitivt test på en dator för att kontrollera deras uppmärksamhetsnivå.

Resultaten av projektet ska bidra till att förstå koldioxidens roll som en potentiell riskfaktor för förarens prestanda och trafiksäkerheten. Studien kommer också att avgöra vilka nivåer som bör undvikas i fordon. Projektet ska slutföras i mars 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109