23948sdkhjf

Northvolt tar in 22,7 miljarder kronor och expanderar till 60 GWh.

Den svenska batteritillverkaren Northvolt meddelade nyligen att man tar in 2,75 miljarder dollar (cirka 22,7 miljarder kronor) i privat kapital för att finansiera ytterligare kapacitet för produktionskapacitet och forsknings- och utvecklingsinsatser för att möta ökad efterfrågan.

Pengarna kommer från nya investerare i form av Ap-fonden 1-4 och OMERS, en av Kanadas största pensionsfonder. Dessutom ökar existerande investerare på sitt kapital, exempelvis Goldman Sachs, VW Group, Scania, Cristina Stenbeck och Spotify-grundaren Daniel Ek.

Med detta nya kapital har Northvolt tagit in mer än 6,5 miljarder dollar (cirka 54,1 miljarder kronor) för att kunna möta målet om en produktion på mer än 150 GWh årligen till 2030.

Dessutom har man redan säkrat orderingångar värda mer än 27 miljarder dollar (cirka 223 miljarder kronor) från kunder som BMW, Scania och Volkswagen.

Man förbinder sig även att etablera återvinningskapacitet för att kunna ta 50 procent av sitt råmaterial från återvunna batterier till 2030.

– Vi har en solid bas av investerare i världsklass ombord som delar Northvolts uppdrag att bygga världens grönaste batteri för att möjliggöra Europas övergång till förnybar energi, kommernterar Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109