23948sdkhjf

Regeringsarbete mot arbetslivskriminalitet – MRF positiva

Regeringen ska arbeta mot arbetslivskriminalitet. Motorbranschens Riksförbund (MRF) välkomnar beskedet och hoppas att det ska motverka osund konkurrens.

Regeringen har beslutat att inrätta en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet. Delegationen har utsetts av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och ska öka kunskapen om arbetslivskriminalitetens omfattning och stödja de aktörer som arbetar med att stoppa denna sorts kriminalitet.

– Det är ännu ett steg i rätt riktning för att motverka osund konkurrens och, för bilbranschen, bristande konsumentskydd som det blir när man vänder sig till en oseriös aktör, säger Tommy Letzén, vd för MRF, i ett utalande.

MRF är sedan tidigare delaktiga i den myndighetssamverkan som Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket sedan några år tillbaka driver för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

– För våra medlemmar, till 95 procent små och medelstora företag, är konkurrens på lika villkor en överlevnadsfråga. Från MRF:s sida lägger vi stor vikt vid att våra medlemmar ska agera seriöst såväl mot sina anställda och konsumenterna som myndigheter och övrigt näringsliv, säger Tommy Letzén.

Myndigheterna har i omgångar granskat bilservice, verkstäder, däckverkstäder och biltvättar och både svartarbete, arbetsmiljöbrott och människohandel har upptäckts.

– Redan i våra medlemsvillkor ställer vi höga krav på det sökande företaget. Som branschförbund har vi etiska regler, vi driver på arbetet med kvalitetsstandarden Godkänd Bilverkstad samt har en branschöverenskommelse med Konsumentverket avseende konsumentskydd vid bilköp och bilreparationer, säger Tommy Letzén.

Ola Pettersson, tidigare chefsekonom hos LO, har utsetts till att leda delegationen. Målet med arbetet är att få ett övergripande perspektiv för att se vilka erfarenheter som kan utbytas från olika delar i branschen. Delegationen ska stärka kunskapen om arbetslivskriminaliteten i Sverige, hur utbredd den är och hur myndigheter kan bidra för att motverka problemet. Dessutom ska man ta in erfarenheter internationellt gällande bekämpning av denna sorts kriminalitet.

Delegationens slutrapport ska komma 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113