23948sdkhjf

Volvos självkörande lastbilar på väg

Volvo Autonomous solutions kan nu presentera en prototyp av självkörande lastbil för fjärrtransporter i Nordamerika.

Tillsammans med Aurora Driver har de uppnått nästa milstolpe i sitt samarbete om att ta fram självkörande lastbilar för motorväg i USA.

Den heter VNL för fjärrtrafik och är integrerad med teknologi utvecklad av Aurora. Den utgör ett viktigt steg mot en kommersiell lansering av helt självkörande lastbilar i klass 8 i Nordamerika.

– Volvo Autonomous solutions är stolta över att ta de första, stora stegen mot en självkörande Volvo VNL i Nordamerika, säger Nils Jaeger, vd för Volvo Autonomous solutions och fortsätter:

– Våra långvariga kundrelationer och kundernas prioriteringar står i fokus när vi stakar ut vägen framåt för självkörande lastbilar. Vi tror starkt på en framtid där säkra, hållbara och effektiva transportlösningar är avgörande för att ett samhälle ska kunna utvecklas, och i den omvandlingen är självkörande kommersiella lastbilar en viktig pusselbit.

Medan forskning och utveckling sker i form av ett globalt samarbete inom Volvokoncernen, utformas och konstrueras applikationer för självkörande lastbilar för motorvägsbruk också i USA – som en förberedelse för framtida produktion på Volvo Lastvagnars monteringsfabrik New River Valley i Dublin, Virginia.

– Vi är stolta över att vår Volvo VNL kommer att ligga till grund för utvecklingen av självkörande lastbilar i Nordamerika och erbjuda kunderna nästa generations säkra, effektiva och hållbara transportlösningar, säger Peter Voorhoeve, vd för Volvo Lastvagnar i Nordamerika och fortsätter:

– Att bidra till ett mer hållbart samhälle är en viktig drivkraft i Volvo Autonomous solutions strategi. När självkörande Volvo-lastbilar för motorvägsbruk kommer ut på marknaden blir de ett komplement till dagens transportsystem och bidrar till att möta den ökade efterfrågan på godstransporter med minimerad miljöpåverkan.

– Vi tror att autonoma lösningar kommer att komplettera dagens transportsystem och användas där det finns bra skäl till det. Det är viktigt för oss att vara en del av den här omvandlingen och att vara ledande i att bygga upp ett nytt ekosystem, tillsammans med våra kunder och samarbetspartners, säger Sasko Cuklev, ansvarig för On-road solutions på Volvo Autonomous solutions. 

Nu fortsätter samarbetet med att förverkliga visionen om transporter mellan olika knutpunkter i Nordamerika. Specifika regioner och rutter som fungerar som de första knutpunkterna i testerna ute på motorväg ska kartläggas. Dessutom har Volvo Autonomous solutions nära samarbeten med kunder för att förstå deras aktuella och framtida behov, prioriteringar och efterfrågan. Detta ligger till grund som en förberedelse för pilotförsöken med de självkörande Volvo-lastbilarna i vägtrafik, som innefattar scenarier med transporter mellan olika knutpunkter samt en slutlig kommersiell tillämpning av teknologin för autonom körning.

Volvo Autonomous solutions skriver att i slutändan kommer bolagets autonoma transportlösningar även gynna allmänheten i form av säkrare, mer effektiva och mer hållbara kommersiella godstransporter över hela USA.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.143