23948sdkhjf

Forskare: Så tar litiumjonbatterier stryk av köldgrader

Forskare vid Stanford University har studerat vad som händer i litiumjon-batterier när de utsätts för köldgrader. Kylan visade sig kunna gå hårt åt batterikonstruktionen.

Det är forskare vid SLAC National Accelerator Laboratory vid Stanford University i Kalifornien i USA som närstuderat vad som egentligen händer i ett litiumjon-batteri som förvaras i kyla. Det rapporterar tidningen Ny Teknik.

Forskarna har studerat batterierna med hjälp av röntgenteknik och maskininlärning och har på så sätt kunnat observera vad som sker på tusentals olika katodpartiklar i batteriet i kyla vid ett och samma tillfälle. Det man observerade var att partiklar i katoderna började krympa av kylan, vilket ledde till att katoderna började spricka eller att befintliga sprickor utvidgades.

Forskarna studerade också vad som hände i litiumjonbatterierna vid stora temperatursvängningar i kombination med låga temperaturer. Det man såg var att det krympande som skedde vid temperaturnedgång tillsammans med det svällande som skedde hos partiklar i katoderna vid temperaturuppgång kunde få katoden att helt lossna från det kringliggande materialet.

Forskarna tror att ett sätt att komma bort från problemet kan vara att ta fram katoder med slätare yta.

Så mycket tappade litiumjon-batterierna i studien i kapacitet av förvaring i minusgrader: upp till 5% efter 100 laddningar

Läs mer om studien: How extreme cold can crack lithium-ion battery materials, degrading performance

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078