23948sdkhjf

Stopp för all bilbesiktning hos Dekra i väntan på nya beslut

Det var en samlad bedömning som ledde fram till att Dekra förlorade tillståndet att bedriva fordonsbesiktning. Beslutet gäller så länge den juridiska processen pågår.

Det var den 1 december som myndigheten Swedac meddelade att det tyska företaget Dekras svenska dotterbolag Dekra Automotive AB förlorar sin ackreditering att kontrollbesiktiga fordon i Sverige.

Beslutet innebar att Dekra med omedelbar verkan – det vill säga samma dag som beslutet meddelades – tvingades upphöra med sin fordonsbesiktningsverksamhet på alla sina anläggningar i Sverige. Dekra fick inte ens fortsätta att utföra de fordonsbesiktningar som var förbokade, bekräftar Swedacs pressansvarige Anna Werner.

Swedacs beslut att dra tillbaka Dekras ackreditering för fordonsbesiktning föregicks av en förvarning till företaget – ett så kallat ”övervägande om återkallande av ackreditering” som Swedac skickade till Dekra om redan i september i år.

Swedac har fattat återkallandebeslutet med underlag från bedömningar utförda av Swedacs bedömarlag. Vi ser att företaget brister i sitt arbete på flera punkter och därmed inte lever upp till de krav som ställs, förklarar Michael Johansson, enhetschef för fordon och kontroll på Swedac.

Dekra är en av världens största och internationellt verksamma aktörer inom fordonsbesiktning.

FAKTA Swedac
Swedac (Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll) är en svensk myndighet och nationellt ackrediteringsorgan för Sverige. Myndigheten bildades 1989 och har sina rötter i SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Swedac har omkring 120 fast anställda medarbetare och 270 externa konsultanställda bedömare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109