23948sdkhjf

M Sverige: Dåligt fungerande skyltavläsning kan motivera prisavdrag

Bilens skyltavläsning var felaktig på grund av bland annat inaktuell information, därför rekommenderade ARN bilägaren att kräva prisavdrag hos bilhandlaren.

Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) rekommenderar en bilhandlare att lämna ett prisavdrag på 4000 kronor eftersom systemet för skyltavläsning på en Renault Megane inte fungerar tillförlitligt, enligt ARN:s tokning.

Det visade sig att bilen läste av skylten men ändrade ikonen till en annan baserat på lagrad data i bilens navigator. För att uppdatera lagrade data på den aktuella bilen – en Renault Megane – hade bilägaren själv behövt göra uppdateringen.

Även om informationen i bilens navigator kan uppdateras kvarstår två problem, menar bilkonsumentorganisationen M Sverige:

För det första anges ingenstans att uppdaterade kartor krävs för att skyltavläsningen ska fungera, dessutom ligger det alltid en eftersläpning på ett antal månader i kartuppdateringar. Informationen kan alltså ändå aldrig anses jämförbar med dagsaktuella förhållanden”, skriver M Sverige i ett uttalande till media.

Det kan finnas ytterligare flera tusentals liknande fall. Märker man att skyltavläsningen inte fungerar kan det alltså finnas möjlighet till prisavdrag, om det är mindre än tre år sedan man köpte sin bil, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

Vi valde att lyfta fram det här fallet eftersom det visar att en utrustning faktisk kan visas vara bristfällig eller på annat sätt felaktig även om det inte är något tekniskt fel på den, utan den inte motsvarar det köparen har rätt att förvänta sig, tillägger Carl-Erik Stjernvall.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094