23948sdkhjf

Brist på kabelhärvor från Ukraina stoppar bilproduktionen i Europa

Ukrainas viktigaste export till den europeiska bilindustrin är kabelhärvor. Flera företag har förlagt sin produktion till fabriker i västra Ukraina och på grund av den ryska attacken har de nu tvingats stänga. Resultatet är att biltillverkare som Volkswagen, Porsche och BMW kämpar med att få tag i de nödvändiga kabelhärvorna som är en integral del i bilens elsystem.

Det tyska företaget Leoni har två fabriker i Kolomyja och Stryj som är ledande på just kabelhärvor till fordon.

Den ukrainska investeringsmyndigheten säger att 22 fordonsföretag har investerat cirka sex miljarder kronor i 38 fabriker som sysselsätter över 60 000 ukrainare. De flesta, men inte alla, tillverkar kabelhärvor.

Källor med insyn i fordonsbranschen säger till Automotive News att det kan ta månader för bilföretagen att öka kapaciteten i alternativa fabriker.

Företaget Aptiv tillbringade månader innan den ryska invasionen med att ställa om produktionen till fabriker utanför Ukraina ifall det värsta skulle inträffa, uppgav företagets vd i förra veckan.

Flaskhalsar har redan uppstått hos Volkswagens fabriker i Wolfsburg och Zwickau och Porsche har stoppat sin produktion i Leipzig. Likaså har BMW tvingats stoppa produktionen av BMW och Mini i flera fabriker.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han blir ordförande för Bildelsgrossisterna
Besikta satsar i glesbygden
Autocirc tar över en av Finlands största bildemonteringar
Begagnade elbilars pris ner 22 procent på 2 månader
Scania lanserar ny serviceplan
Nytt rekord för elbilar i november
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125