23948sdkhjf

Brist på kabelhärvor från Ukraina stoppar bilproduktionen i Europa

Ukrainas viktigaste export till den europeiska bilindustrin är kabelhärvor. Flera företag har förlagt sin produktion till fabriker i västra Ukraina och på grund av den ryska attacken har de nu tvingats stänga. Resultatet är att biltillverkare som Volkswagen, Porsche och BMW kämpar med att få tag i de nödvändiga kabelhärvorna som är en integral del i bilens elsystem.

Det tyska företaget Leoni har två fabriker i Kolomyja och Stryj som är ledande på just kabelhärvor till fordon.

Den ukrainska investeringsmyndigheten säger att 22 fordonsföretag har investerat cirka sex miljarder kronor i 38 fabriker som sysselsätter över 60 000 ukrainare. De flesta, men inte alla, tillverkar kabelhärvor.

Källor med insyn i fordonsbranschen säger till Automotive News att det kan ta månader för bilföretagen att öka kapaciteten i alternativa fabriker.

Företaget Aptiv tillbringade månader innan den ryska invasionen med att ställa om produktionen till fabriker utanför Ukraina ifall det värsta skulle inträffa, uppgav företagets vd i förra veckan.

Flaskhalsar har redan uppstått hos Volkswagens fabriker i Wolfsburg och Zwickau och Porsche har stoppat sin produktion i Leipzig. Likaså har BMW tvingats stoppa produktionen av BMW och Mini i flera fabriker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085